Yapılan araştırmalara göre tüketilen içeceklerde şeker yerine çok daha sağlıksız maddeler bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yakın bir zaman diliminde aspartamı “insanlar için muhtemelen kanserojen” madde sınıfına koydu.
0 kaloriye sahip diyet kolalar gibi alternatiflerde bulunan yapay tatlandırıcıları tüketen kişiler, tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet için daha fazla risk taşıyor. İşte, sıfır kalori ve kalorisiz, şekersiz içecek adı altında bünyede yapılan tahribatlar!
0 KALORİLİ İÇECEKLER ZARARLI MI?
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, sıfır kalorili içeceklerin tüketiminin sağlık açısından riskli olabileceğini ortaya koydu. Bu içecekler, aspartam, sakarin ve stevia gibi yapay tatlandırıcılar içeriyor ve “diyet” adı altında pazarlanıyor. Uzmanlar, bu tatlandırıcıların güvenli şeker alternatifleri olmadığı konusunda uyarıyor.
Birçok çalışmada, yapay tatlandırıcılarla sıfır kalorili içecekler arasındaki ilişki, tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Örneğin, Fransız bilim insanları tarafından yapılan bir çalışmada, 105.588 kişinin diyetleri ve sağlıkları incelenmiş ve 972 katılımcının tip 2 diyabet geliştirdiği görülmüştür. Bu katılımcıların yapay tatlandırıcı tüketenler arasında durum geliştirme şansının yüzde 69 daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
TATLANDIRICILAR DİYABETE ZEMİN HAZIRLIYOR!
Aspartam içeren ürünleri tüketenlerin, diyabet hastalığına yakalanma şansının yüzde 63 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bazı sağlık yetkilileri, günlük aspartam limitlerinin hala güvenli olduğunu savunsa da, bağımsız uzmanlar bu tatlandırıcıların diğer sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıyor. Diş aşınmaları gibi yan etkilerin yanı sıra, bu içeceklerin aşırı tüketimi, sağlıksız besinlerin tercih edilmesine ve kilo artışına neden olabilir.
Sağlıklı bir diyet için daha önemli olan, doğal olarak oluşan şekerlere sahip yiyecekleri tercih etmektir. Meyve gibi doğal şeker kaynakları, vitaminler, mineraller ve lif içerir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Ayrıca, meyveler tokluk hissini artırarak sağlıklı bir kilo yönetimi sağlayabilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
TİP 2 DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
-
Özellikle geceleri sık sık idrara çıkma durumu.
-
Sürekli susama ve ağızda kuruluk hissi.
-
Şiddetli yorgunluk ve halsizlik.
-
Aniden kilo vermek ve iştahsızlık.
-
İyileşmesi daha uzun süren kesik veya yaralar.