Borsa İstanbul endeksleri yeni yıla iştahlı başladı. Yılın ilk günlerinde üst üste yabancı kurumlardan gelen bankacılık endeksine yönelik raporlar, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ABD yatırımcı toplantısı, ekonomi yönetiminden para politikasına yönelik destekleyici açıklamalar bu iştahı desteklese de bazı şirketler olağanüstü bir performansa imza attı. Hisse fiyatını iki katından fazla artırmayı başaran bu şirketlerin hisselerinde ise son günlerde tersi bir hareket söz konusu. Özellikle daha Aralık 2023’te halka arz olup borsada işlem görmeye başlayan Kuzey Boru bugün öğle saatlerine kadar yılbaşından bu yana yüzde 190’ın üzerine yükselmeyi başarsa da son üç gündür tabanda kilitlendi. Bugün öğlen itibariyle tabanda 3 milyon lota yakın satış emri bulunuyordu.
HALKA ARZ ENDEKSİ YÜZDE 29,7 YÜKSELDİ
BİST100 endeksi yıl sonundan bugüne yüzde 16,55 yükseliş sağladı, bankacılık endeksi yüzde 11,64, sanayi endeksi yüzde 14,35, ulaştırma endeksi ise yüzde 22,2 yükseliş göstermeyi başardı. Büyük ve köklü şirketleri içeren bankacılık, ulaştırma, sanayi gibi endekslerin performansını aşan ise halka arz ile BİST100 dışı şirket hisselerini içeren BİSTTUMY endeksinde gerçekleşti. Halka arz endeksi yüzde 29,67, BİSTTUMY endeksi ise yüzde 21,5 yükseliş sağladı. Özellikle halka arz endeksi geçen yıl sonundan bugüne endeksler içinde en çok TL bazında getiri sağlayan oldu.
Peki bu nasıl gerçekleşti? Büyük şirketlere ve bankalara yönelik raporlar, yabancının ise belli bir büyüklüğün üzerindeki şirket hisselerine ilgi göstermesine rağmen borsanın yenileri nasıl oluyor da böylesi güçlü yükselişlere imza atmayı başarıyor? Gelin yakından bakalım.
KUZEY BORU
Geçen yılsonundan bugüne yüzde 190,74 yükselen ve son üç gündür de üst üste taban olan Kuzey Boru’da ne yaşandı? Kuzey Boru hisseleri 14 Aralık’ta borsa yolculuğuna başladı ilk işlemlerde tavan gördü ve ilk gününü 39.82 liradan kapattı. 29 Aralık 2023’e gelindiğinde şirket hisselerinin fiyatı 42.10 liraya yükseldi. Yeni yılla birlikte özellikle de 18 Ocak’tan sonra her gün yeni bir tavan ile hisse fiyatı hızla yükseldi. 30 Ocak’ta Kuzey Boru hisse fiyatı 167.80 lirayla zirveyi gördü.
Bu dönemde şirket KAP açıklamalarına göre 5 ve 11 Ocak’ta yeni iş ilişkisi, 17 Ocak’ta alınan ihale sonucu, 1 Şubat’ta yeni GES yatırımı ve bugün ise yeni bir iş ilişkisi daha açıkladı. Şirketle ilgili aynı dönemde ise sosyal medyada yoğun bir bilgi kirliliği de yaşandı. Bazı hesapların, hisse fiyatı vererek yatırımcılara yasak olduğu halde alım yönünde yönlendirmeye çalıştığı görülürken Borsa İstanbul ise hisselere önce 16 Ocak’ta kredili işlem yasağı, 22 Ocak’ta brüt takas uygulaması, 31 Ocak’ta ise emir paketi tedbiri getirdi.
BİN YATIRIMLAR HOLDİNG
İkincilik yine 20 Kasım’da borsaya giren Bin Yatırımlar Holding’te. Borsanın çiçeği burnunda şirketlerinden bu dönemde öncelikle Bin Yatırımlar Holding iştiraki Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri AŞ’nin kayıtlı sermaye sistemine geçişi için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Ki bu başvuru şirketi halka hazırlamanın ilk aşaması oluyor. Ardından 3 Ocak’ta şirketin sermayesi artırıldı ve 5 Ocak’ta kredi derecelendirme kuruluşu DRC’den kredi notu açıklandı. Bugün ise yatırımlarından Go Sharring BV’nin de dahil olduğu Amsterdam mobilite ihalesinden faaliyet göstermeye hak kazanıldığı açıklandı. Şirket hisse fiyatı iki katını aşan diğer şirketlere göre Bin Yatırımlar Holding dün de primli hareketini sürdürmeyi başardı.
BAYRAK EBT TABAN
Pandemide halka arz olan şirketlerden Bayrak EBT Taban bu yıl yüzde 138,1 yükseliş gösterdi ama son üç gündür hisse fiyatı sert geriliyor. Dün de yüzde 4,6 kayıp vardı hisse fiyatında. Şirketin hisselerinde 26 Ocak sonuna kadar emir paketi tedbiri uygulanıyordu. Bilal Naz tarafından iki kez hisse alımı yaşanan şirkette Garantiplast Geri Dönüşüm şirketi ile de devralma şeklinde birleşme yaşandı. Sosyal medyada Bayrak EBT Taban hisselerine ilişkin de SPK’nın tasvip etmeyeceği yorumlar yer alırken iki gün taban seviyeyi gören hisseler halen daha düşüşte.
AGROTECH
23 Kasım’da borsada işlem görmeye başlayan Agrotech hisseleri yüzde 126,2 yükseliş yaşadı yılbaşından bu yana. Hisselerde yükseliş ise 17 Ocak’tan sonra hızlandı. Bugün hisse fiyatı yüzde 1’in üzerinde kayıpta. Bu dönemde KAP açıklamalarına göre şirket hisse geri alım programı açıkladı, Hollandalı bir şirketin alımı için sözleşme imzaladı, bir fabrika kiraladı, turizm sektöründe yatırım yapabilmek için girişim sermayesi yatırım ortaklığı kurmaya karar verdi. Borsa İstanbul’dan da hisse hareketlerine yönelik olarak 16 Ocak’tan 15 Şubat seans sonuna kadar emir paketi ile tedbir uygulanmaya başladı.
ERSU MEYVE VE GIDA
Hisseleri ocak başından bu yana hızlı hareket eden bir diğer şirket ise Ersu Gıda. Yüzde 121,8’lik yükselişi dikkat çeken şirket hisseleri bugün yüzde 5’in üzerinde kayıpta. KAP açıklamalarına bakılırsa bu dönemde şirketin faaliyetlerine yönelik yeni bir açıklama yok. 16 Ocak’ta Borsa İstanbul’un getirdiği 16 Şubat seans sonuna kadar emir paketi tedbiri ile işlem görme uygulamasının yanı sıra 24 Ocak’ta getirilen 23 Şubat seans sonuna kadar tek fiyat işlem yönetimi ile işlem görme kuralı dışında da açıklama görülmüyor. Diğer çok hızlı yükselişlere imza atan şirketler gibi Ersu hisseleri ile ilgili de sosyal medyada çok fazla tavsiye bulunuyor.
CATES ELEKTRİK
Henüz 7 Aralık’ta borsada işlem görmeye başlayan Cates Elektrik hisselerinde de yüzde 100’ün üzerinde yükseliş var yılbaşından bu yana. Bugün ise hisseler yüzde 3,5’in üzerinde düşüyor. KAP’a bakılırsa şirkette yılbaşından bu yana yeni bir işi ilişkisi açıklamak dışında bir hareketlilik olmadı. Onun dışında devre kesici hareketleri bulunuyor. Henüz hisselerin hareketine yönelik Borsa İstanbul’dan da bir uygulama gelmiş durumda değil. Sosyal medyada ise birçok yoruma rastlanıyor hisse fiyatıyla ve hareketiyle ilgili. Çok takipçili hisseler yükseliş döneminde ‘daha yolu var gibi’ yorumları bile yapmaktan kaçınmamışlar. Oysa Sermaye Piyasası Kurulu sosyal medyadan böylesi alıma veya satıma özendiren yorumların yapılmasına şiddetle karşı.
(EKONOMİ SERVİSİ)