3 Bin Yıl Önceki İşe Gelmeme Mazeretleri: Bira Mayalıyor, Annesini Mumyalıyor, Akrep Isırdı

Arkeofili’de yer alan habere göre, ostrakon 40 işçinin isminden oluşuyor. Taşın bir tarafında işçilerin isimleri bir tarafında da siyahla yazılmış tarihler bulunuyor.

Çoğu tarihin üzerinde kişinin o tarihte neden işe gelmediğini gösteren kırmızı bir kelime veya deyim bulunuyor. Bu ifadeler arasında ‘hasta’, ‘patronuyla birlikte’, ‘bira mayalıyor’, ‘annesini mumyalıyor’, ‘akrep ısırdı’ gibi çeşitli mazeretler yer alıyor.

EN SIK: GÖZ RAHATSIZLIĞI, AKREP SOKMASI

Günlük çalışma kayıtlarının daha küçük ostrakonlara not edildiği ve daha sonra bu geniş kayda aktarıldığı düşünülüyor. Kayıtların kapsadığı 280 günün yalnızca 70’inin tam iş günü olduğu görülüyor.
Devamsızlığın en sık kaydedilen nedeni, ‘göz rahatsızlığı’ ve ‘akrep sokması’ da dahil olmak üzere hastalık (100’den fazla kez geçiyor). Bir sonraki en sık görülen durum ise kişinin patronunun yanında onun için özel iş yapması.

British Museum’da sergilenen ve antik iş yaşamının nadir bir belgesi olarak dikkat çeken bu liste, binlerce yıl öncesine ait bir toplumun günlük yaşamına pencere açarak, antik Mısır’da işçi sınıfının yaşamı, çalışma koşulları ve toplumsal yapı hakkında değerli bilgiler sağlıyor.

OSTRAKON NEDİR?

bir ostrakon, genellikle bir vazodan veya başka bir toprak kaptan kırılan bir çanak çömlek parçasıdır. Arkeolojik veya epigrafik bir bağlamda ostraca, çanak çömlek parçalarına ve hatta üzerlerine yazılar kazınmış küçük taş parçalarına atıfta bulunur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x